Cyprus sa pripravuje na opätovné otvorenie bánk

28.03.2013 Celý región

Nikózia (TASR) - Banky na Cypre sa v stredu večer zásobili hotovosťou pred dnešným opätovným otvorením svojich pobočiek po takmer dvoch týždňoch.
Banky zostali zatvorené od 16. marca počas rokovaní vlády členskej krajiny EÚ a eurozóny s medzinárodnými veriteľmi na podobe záchranného balíka.
Výbery z bankomatov boli v ostatných dňoch na Cypre obmedzené výškou 100 eur denne.
Banky pripravili celý rad opatrení, aby zvládli očakávaný nápor znepokojených klientov na svoje účty, pričom najpodstatnejšie je zabezpečenie dostatočného množstva hotovosti, ktorej výber zostane naďalej obmedzený - na 300 eur denne. Podľa agentúry Reuters bolo vidno ako do útrob centrálnej banky vošli najmenej tri prepravné kontajnery s mimoriadnou zásielkou hotovosti, ktoré tam doviezli na kamiónoch. Okolo centrálnej banky je posilnená policajná ochrana.
Cyperská centrálna banka oznámila, že sa banky otvoria na poludnie a zostanú otvorené do 18.00 miestneho času. Medzi opatrenia obmedzujúce pohyby na účtoch patrí zabránenie prevodov do zahraničia bežným klientom, pričom tak urobiť môžu len podnikatelia, ktorí preukážu, že ide o platbu za dovoz tovarov.
Cyperčania cestujúci do zahraničia si môžu na jednu príležitosť vybrať najviac 3000 eur, napísala Reuters. Ministerstvo financií umožnilo neobmedzené vnútroštátne používanie kreditných kariet vydaných cyperskými bankami, pričom na ich použitie v zahraničí je stanovený limit 5000 eur. Platba šekmi je zakázaná.
Centrálna banka bude posudzovať transakcie v rozpätí 5000 až 200.000 eur, ako i rozhodovať jednotlivo o schválení akejkoľvek transakcie s vyššou hodnotou. Platnosť opatrenia sa bude prehodnocovať každé štyri dni.
Obmedzenia týkajúce sa výberu a medzinárodných prevodov majú zabrániť najmä hromadnému odlevu kapitálu do zahraničia.
 

Vyberte región